Cum alegi un televizor Smart TV. Sfaturi și recomandări

Cum alegi un televizor Smart TV. Sfaturi și recomandări

Cea mai simplă explicație pentru ce înseamnă un Smart TV este „televizor cu internet”. Faptul că poate fi conectat la internet (fie wireless, fie prin cablu) este și principalul motiv pentru care ai alege să-ți cumperi un televizor smart.

Daca e să intram în detalii, un televizor Smart, pe lângă faptul că dispune de o placă de rețea pentru conectare la internet, este dotat cu un procesor și cu un hard disk propriu pe care sunt stocate toate aplicațiile. Un alstfel de televizor dispune, nu în ultimul rând, și de un sistem de operare Smart -  HUB si Tizen OS la televizoarele smart Samsung, Web OS la smart TV-urile LG, Android TV la smart TV-urile SONY și Philips și Firefox OS la Panasonic.

Aplicații și Jocuri Smart TV

Fie că e vorba de un smart TV Samsung sau LG sau orice alt brand, aplicațiile pe care le găsești pe un smart TV sunt aproximativ aceleași.

În primul rând, ai browser-ul cu care navighezi pe internet. Funcționalitatea este aproape identică, indiferent de brand-ul TV-ului, diferența cea mai mare este interfața grafică. Ca să fie mai comod să navighezi pe internet, îți recomandăm să cumperi o tastatură și un mouse, 

indicat ar fi wireless, pe care să le conectezi la TV. Sau, mai ai posibilitatea să folosești smartphone-ul sau tableta pe post de telecomandă, doar că trebuie să descarci o aplicație care este specifică fiecărui producător (SureMote – aplicație Android gratuită universală).

Vin apoi aplicațiile Facebook, Youtube, Twitter, Skype. Aplicația Youtube este cu siguranță una dintre cele mai folosite. Acestea sunt cam cele mai uzuale.

Mai există, desigur, aplicații de video-stream gen HBO Go, Netflix, Hulu, Voyo prin care poți viziona filme și seriale online. Pentru a putea beneficia de serviciile oferite de aceste aplicații este necesar să-ți faci un cont pe site-urile lor, care presupune, de obicei, un abonament lunar plătit.

Pe lângă aplicațiile gata instalate, mai poți să descarci si alte aplicații sau jocuri. Cea mai bogată selecție de aplicații pentru Smart TV în acest moment o au cei de la Samsung, însă vin puternic din urmă smart TV-urile Sony și Philips, care au ales sistemul de operare Android pentru toate modelele de TV-uri noi pe care le scot pe piață.

La capitolul jocuri nu putem vorbi de înlocuirea unei console gaming dedicate, însă ai și aici posibilitatea să-ți descarci cam cele mai noi jocuri. Pentru a juca, poți folosi fie un controller wireless, fie smartphone-ul sau tableta, fie o tastatură.

Funcții Speciale Smart

Am vorbit despre navigarea pe internet, am vorbit despre aplicații și jocuri, însă televizoarele smart au și alte funcții, de asemenea, foarte utile. Una dintre cele mai practice funcții smart este funcția DLNA care iți oferă posibilitatea să sincronizezi ecranul televizorului cu ecranul altor dispozitive smart compatibile.

De exemplu, poți vizualiza pozele de pe smartphone pe ecranul televizorului, când rulezi filme sau te joci pe laptop sau tabletă, poți sincroniza ecranul acestuia cu cel al televizorului. Aproape orice dispozitiv compatibil DLNA poate fi conectat la televizor.

Avantaje și Dezavantaje

Faptul ca un televizor este Smart, nu înseamnă neapărat că are o calitate a imaginii sau a sunetului mai bună decât cea a unui televizor LED non-smart, ci doar că vine cu un pachet multimedia complet – internet, aplicații, gaming. Daca nu ai nevoie de aceste lucruri, un televizor clasic non-smart îți va fi suficient.

Avantaje

  • conexiunea la internet;
  • aplicații care îi extind funcționalitatea;
  • posibilitatea de a conecta alte dispozitive/gadget-uri;
  • accesul la conținut suplimentar accesibil doar online.

Dezavantaje

Practic, singurul dezavantaj al televizoarelor Smart este prețul puțin mai ridicat decât al televizoarelor standard. Un alt dezavantaj, acesta mai degrabă doar pt. R. Moldova este ca majoritatea aplicațiilor de stream (Netflix, Hulu, HBO GO) fie nu sunt disponibile in R. Moldova, fie filmele și serialele pe care le oferă nu au subtitrări în limba română.

Concluzie

Datorită posibilității de conectare la internet, Smart TV-urile sunt din ce în ce mai populare și la noi. Deși exista o diferență de preț intre televizoarele smart si cele standard, aceasta este destul de mică, in comparație cu ce îți oferă in plus un Smart TV. Și ca o ultimă recomandare, ia-ți un Smart TV Full HD.