0 (79) 800 670

Desktop PC versus laptop? Iată 5 motive de ce ar trebui să alegi

Într-adevăr pentru mulți dintre noi desktopurile sunt cu mult mai utile decât laptopurile. Motivația care stă la bază ar fi performanța acestora în raport cu prețul accesibil și flexibilitatea în actualizarea pieselor.
Găsiți mai jos 5 motive pentru care preferăm PC-urile :

1. Performanțe mai bune, chiar și cu aceeași „parametri tehnici”

 
Este bine știut că un desktop cu piese similare ca ale unui laptop funcționează mai operativ și mai “fin”. Acest lucru se datorează faptului că desktop-urile vin de obicei cu piese de dimensiuni mari, care sunt adesea mai puternice decât omologii similari proiectați cu dimensiuni mai mici pentru laptopuri. Fapt remarcat în special în legătură cu procesoarele și viteza totală a computerului. 

Laptop-urile pot veni cu procesoare care au numere de model similare, dar rareori sunt la fel de puternice ca cele de pe desktop.

De exemplu, să luăm MacBook-ul meu de 15 inch,  din 2016, dotat cu Intel Core i7 6700HQ cu patru nuclee și desktop PC-ul dotat cu Intel Core i7 6700K, de asemenea, cu patru nuclee. Ați crede că ambele computere ar avea performanțe similare, deoarece au același număr de model, dar nu. Desktopul meu lucrează semnificativ mai rapid, deoarece are un procesor de dimensiuni normale cu o capacitate mai ridicată, deși are același număr de model ca și procesorul din MacBook Pro.

În cifre, PC-ul este cu până la 28% mai puternic decât laptopul meu, ceea ce reprezintă o diferență destul de semnificativă. 


2. Același preț - dar avantaje mai multe inclusiv ecran mai mare la monitorul PC-ului tău.

Să comparăm un desktop cu un laptop de la Dell, ambele cu procesoarele Core i5 8400 care funcționează similar. Laptopul costă în jur de 11-12 mii de lei, pe când un desktop ar ajunge la 9 mii de lei. Prin urmare, ai o rezervă de aproximativ 3000 de lei pentru monitor.

Cu această sumă poți opta pentru un monitor cu o diagonală net mai mare decât cea a unui laptop, ceea ce ți-ar oferi un plus de confort pentru lucrul la birou și posibilitatea ajustării înălțimii și distanței de lucru dintre ochi și ecran pentru un plus de protecție a sănătății ochilor. 3. Posibilitatea Desktop-urilor de a face Upgrade ulterior.

Vă puteți personaliza PC-ul făcând un upgrade frecvent la toate părțile componente ale unui desktop, ceea ce nu este valabil pentru un laptop. În cazul acestuia va fi nevoie să treceți la un model mai nou de laptop.

Chiar și în cazul când  browserul web vă fură toată memoria aveți opțiunea de a adăuga mai multă memorie RAM la un desktop, însă o bună parte din laptopuri sunt limitate în opțiunea dată, dar nu toate. 

Sau, să zicem că doriți să adăugați o placă grafică pentru proiecte mai complexe sau jocuri mai performante. Cu un PC asta e simplu, ceea ce laptopurile de obicei nu vă permit, acestea având placa încorporată. 

Același lucru este valabil și pentru depozitare. Pot adăuga mai multe hard disk-uri sau SSD-uri suplimentare într-un desktop, pe când laptop-urile vă permit doar să-l schimbați cu unul nou. 

Pare descurajant, dar este surprinzător de ușor, și există mai multe videoclipuri YouTube care vă arată exact cum să actualizați piesele unui desktop (și laptop). 
4. Deservirea tehnică a PC-ului este semnificativ mai ieftină

Reparația sau înlocuirea unor piese este mult mai ieftină la un PC decât la un laptop, ba chiar în unele cazuri repararea laptopului poate fi imposibilă.
 
Să zicem că savurați o cafea în timpul utilizării laptopului și din neatenție ați scăpat cafea peste tastieră. În dependență de modelul laptopului costul variază între 550 și 1250 lei, pe când în cazul unui PC, tastiera poate să nu necesite deloc reparare or aceasta ar fi în jur de doar 75 lei. 

Costul unui bloc de alimentare la un PC ar fi de 330 lei, comparativ cu 580 lei în cazul laptopului. 

Un alt exemplu, dacă vorbim despre defectarea plăcii de bază. Pentru înlocuirea acesteia ar trebui să scoateți din buzunar doar 1500 lei în cazul PC-ului. În cazul laptopului costul ar putea ajunge la 3200 lei sau chiar ați putea auzi verdictul că este ireparabil și trebuie înlocuit întregul laptop cu unul nou. 

Prin urmare, diferențele de cost, indiferent de complexitatea defecțiunilor, este destul de sesizabil. 
5. Stereotipul greșit că desktop-urile sunt voluminoase, grele și ocupă prea mult spațiu.

PC-urile mai recente sunt destul de subțiri și mici, încadrându-se în zona de lucru fără a ocupa prea mult spațiu. Mai nou, există mini PC-uri de doar 10-15 cm care se lipesc de monitor, astfel poți lucra mult mai eficient la un ecran mare, fără a pierde spațiu.

Totodată, majoritatea companiilor producătoare de calculatoare, inclusiv Dell, HP și Apple produc PC-uri all-in-one cu monitorul incorporat. Este o soluție perfectă pentru a economisi în preț și spațiu!

Cu un compromis în mobilitate, utilizarea PC-ului în lucru prezintă un șir mai mare de avantaje, fiind net superior unui laptop. Totuși, alegerea device-ului potrivit pentru fiecare stă în specificul jobului și prioritățile care acesta le are.  De aceea, recomandarea noastră este să analizați bine fiecare pro și contra ale ambelor opțiuni. 

Consultanții Neocomputer stau la dispoziția dvs. pentru a vă ajuta în alegerea perfectă!


0